HORNBÆK PETANQUE

VELKOMMEN TIL HORNBÆK PETANQUE

En underafdeling af Hornbæk Idrætsforening

 • Klubben blev stiftet i 1991.
 • Klubben har ca. 90 medlemmer i alle aldre (mellem 30 og 85 år), hvoraf ca. halvdelen spiller hyggepetanque hver onsdag formiddag året rundt, og andre spiller på divisions-niveau og deltager i holdturneringer, der arrangeres af Dansk Petanque Forbund og DGI.
 • Vi har et dejligt socialt samvær i klubben, hvor alle kan være med.
 • Klubben arrangerer flere lokale turneringer i løbet af året som f.eks. Rødvinspetanque, Klubmesterskaber, Strandpetanque og Hornbæk Open.
 • Klubben råder over 24 baner med tre forskellige baneunderlag samt lysanlæg på begge baneområder.

VIL DU VÆRE MEDLEM?

Man bliver medlem ved enten at kontakte bestyrelsen – se nederst på denne side – eller møde op til træning/ rødvinsturneringer.

Inkluderet i medlemsskab
I kontingentet er indregnet kontingenter til Hornbæk Idræts Forening, Dansk Petanque Forbund og DGI samt gebyrer til alle former for holdspil inkl. spillerlicens til Sommerlandsturneringen.

Priser for 2020:

Voksne og seniorer:
350,-
Passive medlemmer:
100,-
Juniorer første år:
Gratis
Juniorer efter første år:
150,-

Petanque er et spil med gris og 3 kugler

Petanque har mange kvaliteter

 • Petanque kan spilles overalt og på alle underlag
 • Petanque kan spilles af alle aldersgrupper
 • Petanque har et stort socialt indhold
 • Petanque er et godt supplement til andre aktiviteter
 • Petanque er et meget udviklende spil
 • Petanque er et meget taktisk spil
 • Petanque er et teknisk spil
 • Petanque styrker motorikken
 • Petanque giver motion og frisk luft

Petanque er en sportsgren, der på landsplan udøves af ca. 20.000 personer.

Petanquespillet kræver ikke noget specielt udstyr udover kuglerne og er således en billig sport. Prisen for tre kugler, som hver spiller skal have, koster fra 400 kr. til 2.000 kr.

Rødvinsturnering

Rødvinsturneringerne er Hornbæk Petanques ”nerve”, hvor alle klubmedlemmer kan deltage.

Der er stor prestige i at blive årets mester sammenlagt.

I løbet af 2020 bliver der afviklet 10 rødvinsturneringer. I hver turnering bliver der givet 5 point til vinderen, 4 point til nr. 2, 3 point til nr. 3, 2 point til nr. 4 og 1 point til de øvrige deltagere, der møder frem til tiden. Den spiller, der ved årets slutning har samlet flest point, bliver kåret som “Allover-mester”. Det koster kr. 20,- pr. gang. Der er præmie til de fire bedste.

Vinterrødvinsturneringen 2019/2020 følger helt de samme regler, dog spilles der kun 5 turneringer, og det er gratis at deltage.

Se ARRANGEMENTER OG RESULTATERVINTERRØDVIN ARRANGEMENTER OG RESULTATER

Træning

I sommerhalvåret træner vi på banerne onsdage kl. 10 (seniorpetanque) og tirsdage kl. 19-21. Banerne er derudover til rådighed for spil/kampe på alle andre tidspunkter.

Hvis du mangler inspiration til træning herunder øvelser i kasteteknik og taktisk træning, så har DGI lagt noget glimrende materiale på deres hjemmeside. Link til “Træn selv” finder du her

I vinterhalvåret er der desuden mulighed for at træne i Gribskov Petanque’s indendørs hal i Gilleleje, tirsdage kl. 19 og søndage kl. 10. Et vintermedlemskab i Gribskov koster 250 kr.

Træning og instruktion hver tirsdag kl. 19 – 21, v/ Lasse

Træningen starter den 4. august 2020

Download spilleregler

Årets spiller

Hornbæk Petanque har de senere år uddelt en pris til “Årets spiller”. Prisen bliver uddelt ved generalforsamlingen, som afholdes i slutningen af marts og blev første gang uddelt ved petanquefesten i 2008.

”Prisen for årets spiller gives til et klubmedlem, der har ydet en særlig og bemærkelsesværdig indsats i løbet af året, det kan enten have været på banerne, hvor den enkelte spiller har gennemgået en stor spillemæssig udvikling og/eller har opnået fremragende resultater eller et medlem, der har ydet en særlig indsats til glæde og gavn for hele klubben.”

TIDLIGERE VINDERE

Hornbæk Petanque har i de senere år vundet adskillige mesterskaber inden for DPF og DGI.

Placeringer ved mesterskaber

"Petanque er nemt at lære, men svært at spille"

Seniorpetanque

Seniorpetanque 2020 kunne endelig starte op onsdag den 10. juni kl. 10.00 efter at have været lukket ned på grund af Covid-19.

Seniorpetanque spilles hver onsdag kl. 10.00 i hele sommersæsonen. Vi starter normalt op først i april måned og slutter sidst i oktober måned d.v.s. den 28. oktober.

Alle kan deltage. Det koster ikke noget at spille. Man skal dog være medlem/eller blive medlem af Hornbæk Petanque.

Der føres for spændingens skyld et regnskab for hver spiller, d.v.s. at opnåede points tælles løbende sammen, så vi ved evalueringsmødet sidst på sæsonen kan kåre sæsonens ”vinder”.

Stillinger og vindere

Holdturneringer 2020

DPF og DGI har aflyst alle turneringer for hold i indeværende sæson.

 

Hornbæk Petanque deltager med flere hold i de turneringer, som Dansk Petanque Forbund og DGI (Nordsjælland) udbyder, herunder Sommerlandsturneringen, Dansk Veteran Cup, Klør 5 (indendørs vinterturnering) og DGI-regions turneringen for 6-mands og 4-mands hold.

Stillinger og vindere

Klubmesterskaber

Hornbæk Petanque arrangerer hvert år klubmesterskaber i disciplinerne: Single, Double og Triple.

Indtil videre har klubben har sat mesterskabet i Mix-double på standby og arrangerer i stedet Helsingør Kommunemesterskab, der er en åben double turnering for medlemmer af kommunens andre petanqueklubber, samt personer der er bosat i kommunen og ikke nødvendigvis medlem af en klub.

Se lister

KALENDER

I HIF’s kalender kan du få et overblik over de arrangementer, der finder sted på Hornbæk Idrætsanlæg og i hallen.

Hornbæk Petanques egne arrangementer for året er listet i Spillekalenderen.

SE KALENDERSpillekalender 2020Vinterkalender 2019/2020

NYHEDER

Kan du lide at følge med i petanqueaktiviteter eller fordybe dig i referater, finder du alt du leder efter i vores nyhedsblog. Vi lægger alt ind her, som har relevans for medlemmerne.

Petanque
oktober 10, 2020

Klubmesterskab 2020 i double

Lørdag den 1. august 2020 var der troppet 15 hold op til Hornbæk Petanques doublemesterskab. Grundet antallet af hold, blev der lavet en stor pulje,…
Petanque
oktober 8, 2020

Helsingør Kommune Mesterskab

Hornbæk har i de senere år lagt baner til Kommunemesterskabet, som er en traditionsrig doubleturnering for spillere, der er medlem af en petanqueklub i kommunen…
Petanque
september 25, 2020

Singleturnering 2020

Hornbæk den 24. september 2020 Kære venner, Single Turneringen 2020 i Hornbæk er slut Jeg takker alle for jeres deltagelse og entusiasme i denne petanque…

Her kan du læse

Årsberetninger

Årsberetninger fra tidligere år findes på den gamle hjemmeside under fanen “Om foreningen” og HIF website 2007-2019. Vælg derefter “Petanque” og find menupunktet “Årsberetninger”

Årsberetning 2019/2020

HORNBÆK PETANQUE

29. ordinære generalforsamling

Lørdag den 4. juli 2020

 

Formandens beretning

 

Kære medlemmer,

 

Klubbens ordinære generalforsamling var oprindelig planlagt til at blive afholdt den 21. marts, men som alle ved, blev Danmark ligesom mange andre lande invaderet af en alvorlig virus ved navn Covid-19, som betød, at hele landet blev lukket ned i midten af marts måned.

Nu 3½ måned senere er Danmark åbnet så meget op, at vi i dag er i stand til at afholde den ordinære generalforsamling, selvfølgelig under hensyntagen til at alle retningslinjer bliver overholdt, herunder også det i dag gældende forsamlingsforbud på 50 personer.

Jeg vil nu begynde min beretning, som jeg havde klar allerede i begyndelsen af marts:

Endnu er år er gået og dermed er tiden også kommet til, at jeg igen skal aflægge beretning for en fantastisk og forrygende sæson med mange af de aktiviteter, og det liv vi har haft sammen på banerne.

Hornbæk Petanque har været særdeles aktiv på flere områder. Foruden vores egne turneringer og mesterskaber har klubben været vært ved flere store arrangementer, der spænder over Nordkyst Cup, Helsingør Kommune Mesterskab, DGI’s 25-års Jubilæumsturnering, DGI’s Regionsmesterskab for 6-mand hold, samt været værtsklub for hele 1. divisionspuljen i den første runde af DPF’s Sommerlandsturnering.

Vores baner og kugler har været lånt ud til et aktivitetsmøde i Hornbæk Rotary og til en gruppe pensionerede skolelærere fra Hornbæk Skole, der havde fået den super gode ide at holde deres årlige træf på petanquebanen.

Klubben havde også i flere omgange den store fornøjelse at kunne introducere petanque til nogle af Hornbæk skoles elever. Vi havde hen over to uger i efteråret besøg af skolens 4. klasses elever, først pigerne og derefter drengene, som efter en kort introduktion til de forskellige indlægs- og skudøvelser bagefter konkurrerede med og mod hinanden i stor stil. Den mest populære øvelse, var nok den, der handlede om at knalde flest vandballoner med en petanquekugle.

Vores skønne baner var sidste sommer ramme om et helt særligt arrangement, nemlig et 10-års fødselsdagsparty, der indbefattede ca. 25 drenge. Klubben havde fået en henvendelse fra en forælder, der spurgte, om et sådant arrangement kunne lade sig gøre, og om vi ville medvirke. Det ville vi naturligvis gerne, og Lasse tog med glæde udfordringen op sammen med to af vores unge spillere.

Det blev så stor en oplevelse for de unge mennesker og et par af deres forældre, at Lasse og hans team sammen med flere sæt petanquekugler blev inviteret med til Kronborg Cups åbningsevent ved Kulturværftet.

Hornbæk Petanque deltog igen i skolernes motionsdag, hvor eleverne i udskolingsklasserne denne gang havde mulighed for at vælge to aktiviteter blandt følgende sportsgrene: Tennis, Kroket, Håndbold, Golf, Fodbold, Gymnastik og Petanque. Petanque blev valgt af ca. 2 x 25 elever, som Jørgen, Henning, Bubandt og jeg tog hånd om. Til forskel fra året før, valgte vi selv at stå for instruktionen.

DGI’s 25 års Jubilæumsturnering var helt sikkert sidste års største petanque event, ligesom jeg opfatter værtskabet som en helt speciel hyldest til klubben. Hornbæk Petanque har gennem alle årene haft et super godt samarbejde med DGI, så det var derfor helt naturligt at sige ja tak til DGI’s forespørgsel.

Udover et stort frokostarrangement og et i øvrigt propfuldt klubhus blev 25-års Jubilæet yderligere markeret med en underholdende tale, som formanden for DGI Nordsjælland, Per Frost Henriksen, stod for.

DGI Nordsjælland skød også ved Jubilæumsturneringen flere videosekvenser til en landsdækkende videofilm om petanque med titlen ”Petanque gennem alle aldre”. I Hornbæk havde DGI primært fokus på interview af nogle af klubbens unge spillere samt en ung kvindelig landsholdsspiller, Katrine Jensen, som faktisk ikke spiller i Nordsjælland, men i det sydsjællandske.

Videofilmen og videosekvensen fra Hornbæk har I alle haft mulighed for at downloade, og hvis I ikke fik gjort det, ligger begge optagelser på vores hjemmeside.

Sidste år iværksatte Helsingør Kommune og DGI i samarbejde med Nordea fonden et antal Store Stranddag arrangementer på tre af kommunens strande, hvor besøgende havde mulighed for at blive introduceret til og afprøve flere forskellige aktiviteter. Hornbæk Petanque deltog i Store Stranddag projektet i september, – på en ret så kold og blæsende efterårsdag. Vejret betød desværre, at der ikke kom særlig mange mennesker forbi vores ”stand” på stranden eller til arrangementet i det hele taget.

Træning og instruktion af klubbens medlemmer er endelig kommet under mere faste rammer, end det vi hidtil har praktiseret. Klubben er så heldig stillet, at to af dens medlemmer brænder for at lære fra sig.

Jørgen har primært taget sig af de licensspillere, der ønsker at forbedre deres niveau, og træningen er konkret lagt an på at få skabt nogle bedre konstellationer i de respektive holdkampe, sådan at både spillernes styrker og svagheder går op i en højere enhed. Jørgen og hans elever træner 2 x om ugen, hele året rundt – dog undtaget i januar måned.

Lasse har genoptaget træningsaftnerne hver tirsdag. Interessen herfor har været overvældende, her er alle klubbens medlemmer velkomne, øvede som uøvede. Mange af vores nye medlemmer har haft stor glæde af hans instruktion. Det er ulig også meget sjovere at spille petanque, når man ved, hvordan man skal kaste kuglerne.

Bestyrelsen oplevede sidste år at komme i modvind hele to gange. Modvind er nok ikke det helt rigtige ord at bruge, for det var regulære shitstorme, vi blev udsat for. Vi havde på et bestyrelsesmøde tidligere på året snakket om, at strandpetanque konceptet kunne trænge til en fornyelse, så i stedet for en 6-mands turnering ville vi afprøve, om det gav flere hold og deltagere ved at omlægge turneringen til en kvartet turnering.

Vi fik det afprøvet, men utilfredsheden blandt medlemmerne var ikke til at komme uden om.

Strandpetanque er for mange medlemmer en så traditionsbunden institution i klubben, at den skal der overhovedet ikke røres ved.

Næste shitstorm kom præcis samme dag, som jeg offentliggjorde klubbens nye logo med tyren. Det væltede ind med klager i min ind mail boks. Så mange, at bestyrelsen ikke bare kunne lade dem sidde overhørig. Klubbens iderige og alsidige kunstner, Jeppe, havde på bestyrelsens opfordring tegnet flere layouts til et nyt logo, som både var enkle og stilrene, men som vi fandt, var lidt for tamme. Vi ville gerne have, at logoet udviste noget mere power, så derfor kom tyren ind i billedet. Nuvel, vi er alle forskellige, så for at opfylde medlemmernes ønske måtte vi derfor melde ud, at logoet med tyren tilhører klubbens 1. hold, og at det andet og mere stilsikre logo med ”badebolden” står til fri disposition for alle andre.

Jeppe har også på bestyrelsens opfordring produceret en flot flyer eller brochure, om man vil, der kort og præcist beskriver lidt om petanque og om mulighederne for at dyrke sporten i Hornbæk. Hensigten med brochuren er selvfølgelig, at vi på sigt håber at få flere medlemmer. Biblioteket fik udleveret en del eksemplarer, ligesom der også har ligget nogle til fri rådighed i klubhuset. Jeg har flere af dem liggende her, hvis det skulle have nogen interesse.

Jeg har i år bestemt mig for, at jeg ikke vil opremse alle vores egne arrangementer og navne på samtlige vindere. Jeg vil heller ikke gå i detaljer med vores hold i DPF og DGI-turneringerne, andet end blot at sige at klubbens 1. hold forbliver i 1. division, 2. holdet var meget tæt på en oprykning til 2. division og 3. holdet måtte desværre lide den tort at rykke ned til regionalrækkerne. Hvad angår DGI’s LM, så kvalificerede Hornbæk sig ikke sidste år, men Rasmus’ 6-mands hold fik alligevel lov til at deltage på et wildcard dvs. på spillernes egen regning. Holdet blev nr. 4 ved LM i Føvling.

Ellers er alle øvrige informationer og resultater tilgængelige på nettet via vores hjemmeside eller på vores Facebook side.

Apropos hjemmeside, så har Idrætsforeningen investeret i en ny platform. Det har I nok opdaget. Hornbæk Petanque har siden hjemmesidernes indtog altid haft sine egne informative sider under Idrætsforeningens portal, det har vi stadig, men nu er nyhedsdelen bare blevet fælles med de andre underafdelinger. Alle nyheder lægges på i kronologisk rækkefølge. Det betyder så, at det til tider kan være lidt svært at finde netop de informationer, man søger, og som er relevante for petanque.

Den nye hjemmeside er mere kompliceret at arbejde med, derimod er det blevet meget nemmere at uploade billedserier, men når alt tages med i betragtning, så synes jeg, at det visuelle helhedsindtryk er blevet klart forbedret.

Det får mig til at indskyde, at alle, der mener at have noget på hjerte, som kunne være interessant for klubbens medlemmer, skal være velkomne til at sende indlæg til enten mig eller Rasmus, så sørger vi for, at det bliver publiceret.

En stor del seniorpetanquespillere har i de senere år fortsat med at sætte hinanden stævne i vinterhalvåret uanset vejrliget. Det er sejt. Og når de kan, så kan vi andre også.

Det var baggrunden for klubbens nye tiltag med at igangsætte en Vinterrødvinsturnering i de mørke og kolde måneder. Vi havde på forhånd planlagt fem turneringer og samtidig taget forbehold for eventuelle aflysninger eller ændringer i antallet af kampe, men lige netop de lørdage, vi har spillet, har vejret været så godt, at det ligefrem har været en fornøjelse at opholde sig udendørs i så mange timer. Måske lige undtagen den sidste runde, hvor der kom en smule finregn. Det samlede antal spillere har været 25, hvilket, jeg synes, er et godkendt antal.

For at imødekomme nogle enkelte medlemmers ønske har der i bestyrelsen været bred enighed om, at et passivt medlemskab nu skal være en mulighed for alle dem, der ikke længere ønsker at være aktive, men som hellere end gerne vil støtte vores lille klub. Et passivt medlemskab koster 100 kr. pr. år.

Medlemmernes kontingent fastsættes i henhold til vedtægterne af bestyrelsen på en sådan måde, at alle kontingenter og holdgebyrer bliver dækket af indbetalingerne. Kontingenter til HIF, DPF og DGI er varierende og afhænger af klubbens seneste medlemstal, som i 2019 var på 88 medlemmer. Der er altså intet overskud på den konto. Klubben tjener alene penge på at afholde arrangementer, hvor man betaler for at deltage og ved salg af diverse drikkevarer.

På grund af medlemstallets alderssammensætning er der i Fritidsloven ikke noget at hente i kommunale tilskud udover, at vi kan ansøge forskellige kommunale puljer i det tilfælde, at vi har et behov. Vi søgte sidste år om et materialetilskud til indkøb af stenmel, hvilket vi også fik bevilliget. Tilskuddet beløb sig til 4000 kr., det svarer til ca. 50% af vores reelle udgift. Stenmelet blev allerede lagt på sidste efterår.

Klubbens øvrige indtægter kommer fra alt det frivillige arbejde, vi ellers stiller op til. Her tænker jeg på de fortjenester, vi har fået for at deltage i Kronborg Cup, Store Stranddag projektet og Skolernes motionsdag. Og ikke at forglemme det store overskud, som medlemmerne hvert år er med til at generere ved køb af lodder til det storslåede amerikanske lotteri ved vores petanquefest. Jeg vil her benytte lejligheden til at sige tusind tak til alle de personer, der var med til at sponsorere lotteriet, småt som stort.

Vi har endelig efter flere års tovtrækkeri med kommunen fået leveret en ny lampe til erstatning for den lampe, der gik i stykker på de nye baner. Udskiftningen vil ske senere på året, når jorden omkring masten er så stabil, at Dyhl Electric kan køre en lift op. Det er ubetinget til Henning og Stigs store fortjeneste og ikke mindst ihærdighed overfor kommunen, at den noget aparte sag om garanti og en forsvunden kvittering nu kan lukkes. Det skal I have tak for. Det er for øvrigt kommunen, der betaler for opsætningen af lampen.

Jonatan har blot efter to år valgt at forlade kassererposten, da han sammen med sin kæreste har planlagt en længerevarende rejse i en ombygget autocamper. Jeg takker Jonatan for hans indsats og ønsker ham al muligt held og lykke på turen.

Her på falderebet vil jeg takke alle, der har bidraget med en eller anden form for frivilligt arbejde for klubben og dens medlemmer. Det inkluderer selvfølgelig bestyrelsen, klubbens to trænere og alle holdlederne, men naturligvis også alle de medlemmer, der uopfordret og på eget initiativ gør et fantastisk stykke arbejde med for eksempel at vedligeholde og renholde vores anlæg og som også stiller sig til rådighed, når behovet er der, uanset hvilken opgave der er tale om.

Medlemmernes motivation, engagement og ikke mindst frivillighed er nu engang det bærende fundament i alle idrætsforeninger.

Hornbæk Petanque ville ikke kunne eksistere uden jeres medvirken.

Det var ordene i min oprindelige beretning.

 

Jeg vil dog ikke slutte helt endnu. For selvom Danmark har været lukket ned i måneder, har der alligevel været et tilsnit af aktivitet i Hornbæk Petanque.

Jørgen strikkede i begyndelsen af året en single turnering sammen, sådan at alle deltagere skulle spille to kampe mod hinanden, en kamp i løbet af foråret og en kamp i løbet af efteråret. Alle klubbens medlemmer modtog en invitation i midten af januar, og resultatet blev af 26 medlemmer meldte sig til.

Turneringen nåede lige at komme i gang, inden Helsingør Kommune lukkede dens idrætsanlæg for al aktivitet. Det afholdt dog ikke nogen spillere fra at fortsætte med at spille kampe på private baner eller andre steder i det offentlige rum, bare man ikke var flere end 10 personer samlet på en gang.

Den 23. april kunne DGI Petanque og Dansk Petanque Forbund endelig melde ud til klubberne, at vi så småt kunne genoptage petanquesporten dog uden at have adgang til nogen former for indendørs faciliteter, hvilket også gjaldt adgang til toiletter. Samme dag sendte Helsingør Kommune en pressemeddelelse ud, der præciserede hvilke udendørs idrætter, der gradvis kunne åbnes op for, og til vores store glæde var petanque blandt en af de nævnte sportsgrene.

Den 13. maj åbnede myndighederne op for træningsseancer af mindre grupper i flere udendørs idrætter herunder fodbold. Dette betød, at der nu blev adgang til et toilet i omklædningsbygningen, samt at vi kunne samles flere end 10 spillere, når blot banearealet blev delt op i tilsvarende enheder.

Den 8. juni blev forsamlingsforbuddet endelig udvidet fra 10 til 50 personer.

Allerede førstkommende onsdag, den 10. juni, blev også dagen, hvor seniorspillerne endelig kunne sætte hinanden stævne og tage hul på den populære seniorturnering.

Lørdag den 13. juni blev Rødvin 1 spillet med deltagelse af 18 medlemmer.

De fleste af jer er formentlig bekendt med, at alle turneringer for holdspil indenfor DPF og DGI er blevet aflyst for i år. Hornbæk Open har vi desværre også måtte aflyse. Derimod satser vi på, at alle vores øvrige turneringer heriblandt strandpetanque og flere klubmesterskaber kan gennemføres, blot på et andet og senere tidspunkt af året, end vi ellers er vant til.

Under Covid-19 nedlukningen har det været vigtig for mig, at al relevant information fra kommunen og de store forbund blev formidlet videre til medlemmerne på mail. Alle har derved fået en reel mulighed for at kunne følge med og samtidig tage stilling til, om det var nu eller først senere, man skulle vise sig på banerne.

Intet er, som det plejer at være. Heller ikke i dag, hvor vi holder generalforsamlingen udendørs. Alting er blevet anderledes under og efter pandemien. Vi må nok i lang tid fremover leve med at holde afstand til hinanden og spritte hænder af. Om vi kommer til at give hinanden hånd, – før og efter en kamp, det må fremtiden vise.

Livet på banerne er heller ikke helt det samme længere, for vi har desværre mistet vores lille maskot, petanquekatten, som er rejst videre til de evige jagtmarker.

Jeg vil her til sidst runde min beretning af med at sige tak til alle for jeres fantastiske og trofaste støtte til klubben og til sporten, og tak fordi I er kommet her i dag.

Kirsten Madsen

Formand

Årsberetning 2018/2019

HORNBÆK PETANQUE
28. ordinære generalforsamling
Lørdag den 16. marts 2019

Formandens beretning

Kære medlemmer

Så er vi samlet her igen til endnu en generalforsamling i Hornbæk Petanque.

Vi var kun lige begyndt sæsonen, da klubbens 1. hold fik tildelt en velfortjent cadeau ved Hovedgeneralforsamlingen i Hornbæk Idrætsforening, holdet fik nemlig overrakt Idræts- og Kulturprisen, som er en pris, der hvert år bliver uddelt til en person eller en gruppe af personer, der har gjort et særligt stort arbejde for idræts eller kulturlivet i HIF.

Peter Poulsen opfordrer hvert år underafdelingerne til at komme med forslag til kandidater, hvorefter Forretningsudvalget så bagefter tager den endelige beslutning, om hvem der skal have årets pris.

Jeg læste idrætsforeningens vilkår igennem og gik straks derefter i gang med at formulere en mail, hvori jeg argumenterede for, at klubbens 1. hold kunne være et godt bud til prisen, eftersom ingen andre sportsgrene under HIF kunne bryste sig af at være rykket op til 1. division.

Det forslag faldt tilsyneladende i så god jord, at Forretningsudvalget valgte, at holdet og Hornbæk Petanque skulle have prisen.

Der var blot lige en lille detalje. Jeg måtte ikke sige noget til nogen, da det skulle være en hemmelighed.

Det var svært, for hvordan får man 12 mennesker til at møde op til Hovedgeneralforsamlingen uden et hint, om hvorfor det.

Jeg ventede med at informere holdet til dagen før, da vi var samlet til 1. runde i SLT i Tappernøje. Desværre havde alt for mange af spillerne lagt andre planer for søndagen, så det var kun Lars Leo, Erik og mig selv, der var til stede ved prisoverrækkelsen.

DPF og SLT

Hornbæk Petanque var i 2018 repræsenteret med tre hold ved SLT. Et hold i 1. division, et hold i DK-serien og et hold i Regionalrækken. 31 spillere havde tegnet licens, og klubben købte desuden også en frilicens, som blev benyttet af forskellige reservespillere under alle fire spillerunder.

Alle resultater bliver løbende lagt på Petanque Portalen, så alle kan følge med. Som regel bliver det først rigtig spændende, når vi når til den sidste runde. Det blev det i særdeleshed i sidste sæson.

Klubbens 1. hold lagde ud med en meget flot 3. plads i 1. runde. Men til trods for holdets mange gode intentioner var det ikke i stand til at bevare placeringen, og efter tredje runde på Nordfalsters svære baner var holdet nu rykket så meget ned, at det lå på en faretruende nedrykningsplads. Holdet formåede heller ikke at rejse sig ved de afsluttende og afgørende kampe i Hedebo, men takket været nogle af vores modstandere og deres indbyrdes resultater, overlevede det kun lige med nød og næppe. Tak skæbne og gudskelov for det!

Klubbens hold i DK-serien var med ny holdleder og en del nye spillere, der for nogles vedkommende ikke havde erfaring med kampe på lidt højere niveau. Holdet endte på en 6. plads i puljen, men der var samlet set ikke den store forskel i holdets point i forhold til puljevinderens. Der var derimod et betydeligt større spring ned til de to nedrykningshold.

Regionalholdet var som sådan ikke et nyt hold, men holdlederen var. Grethe havde accepteret at overtage holdet, og hun gjorde alt, hvad der var muligt for at skabe et godt hold, men hendes spillere var desværre ikke lige loyale, så hun måtte gang på gang benytte frilicensen for at kunne stille hold. Det betød nogle gange, at frustrationerne stod i kø indtil løsningen lige så stille faldt på plads. Holdet endte på en flot 2. plads ved sidste spillerunde, et resultat der gav plads til en ekstra chance for at rykke op ved det sidste og endelige oprykningsspil i Roskilde. Holdet bestod, for den chance ville man ikke passere.

Det har altid været sådan, at man skal have en licens for at kunne spille turneringer under DPF herunder selvfølgelig også DM. Det skal man stadig, men nu er det blevet gratis for den enkelte spiller at få den. Forslaget, der har været undervejs i et par år, blev vedtaget på DPF’s Repræsentantskabsmøde i november sidste år. Formålet med dette er i direkte konkurrence med DGI at sidestille alle petanquespillere, ligesom DPF også har den klare forventning, at flere ønsker at deltage i SLT, til trods for man på forhånd ved, at man ikke kan være med hver gang. Jeg sagde lige før, at det er gratis, men det er det så alligevel ikke, for klubberne skal fremover betale et langt større holdgebyr helt afhængig af, hvor mange spillere der er på et hold i de enkelte rækker. Eliten og divisionerne spiller med ni spillere plus reserver, og fra i år skal der kun være syv spillere på DK-serie hold, hold i regionalrækkerne fortsætter uændret med syv spillere.

Hornbæk veteraner dvs. Toms Søndagsklub deltog i Dansk Veteran Cup. Turneringen var sidste år blevet ændret, således at holdene i puljen kun spillede mod hinanden en enkelt gang, enten ude eller hjemme. Der var denne gang mange stærke nordsjællandske hold i puljen, så resultatmæssigt blev det kun til en sejr til Hornbæk.

DGI

Hornbæk deltager hvert år med fem hold i DGI’s regionsturnering, fordelt med tre 6-mands hold og to 4-mands hold. Fire hold er placeret i bedste række A, og et hold spiller i række B.

Helt som traditionen byder sig, så var Hornbæk også denne gang repræsenteret med et hold ved DGI’s Landsmesterskab. Det var Ingrid og hendes 4-mands hold, der efter overbevisende at have vundet regionsturneringen i Ferslev Skibby, fik æren af at repræsentere Nordsjælland ved LM i Lem. Her spillede holdet sig til en flot bronzemedalje.

Klubbens bedste 6-mands hold med Rasmus og drengene i spidsen, spillede sig ligeledes til toppen af regionsturneringen ved at vinde deres pulje med otte sejre i otte kampe. Det er flot! Hornbæk havde fået værtskabet og lagde baner til finalespillene, der stod mellem Gribskov, Helsingør, Lynge og Hornbæk. Hornbæks hold endte desværre på en noget skuffende 2. plads efter at have misset blot en enkelt men vigtig delkamp. Det var Lyngeholdet, der vandt.

Vinterturnering

Hornbæk har deltaget med to hold i vinterturneringen ”Klør 5”, som er en indendørsturnering, der spilles over fire forløb med fem spillere på holdet og seks hold i en pulje. Der spilles i hver runde en triple og en double. Alle hold spiller mod alle hver gang.

Turneringen er ”opfundet” af Jørgen Slot, og er i dag blevet en del af DPF’s vintertilbud til spillere øst for Storebælt.

Fordelen ved denne turnering er først og fremmest, at man spiller indendørs i en opvarmet petanquehal i Københavnsområdet, men den største fordel er nok, at alle kampe spilles på tid. Hver kamp varer præcis 50 minutter. Starttidspunktet er kl. 10.30 og alle ved, at kl. 16 er det hele afsluttet.

Interne turneringer og arrangementer

Seniorpetanque onsdag formiddag fortsætter med at være en spiller magnet for klubbens ældre medlemmer, der bare ønsker at spille hyggepetanque en gang om ugen. Deltagerantallet i den gennemgående turnering, der spilles fra start april til slut oktober, var det største i mange år, eftersom der samlet deltog 52 spillere.

Årets senior vindere blev hyldet ved evalueringsmødet i klubhuset med uddeling af præmier til sejrherren Bubandt, nr. 2 blev Jesper Haase og nr. 3 Else.

Selv i vinterhalvåret er der mange seniorspillere, der trodser vejr og vind og møder op til kampe og social hygge hver onsdag formiddag. Det er sejt!

Rødvinsturneringerne om lørdagen er også meget populære, her er deltagerantallet knap så højt, men med et gennemsnit på 24 spillere per turnering og med et samlet deltagerantal på 46 vil jeg mene, at det i høj grad er en turneringsform, der er attraktiv for klubbens medlemmer.

Rasmus blev en suveræn All-over vinder med en samlet score på 35 point. Det er der aldrig nogen før ham, der har præsteret. Og så deltog han for øvrigt ikke i dem alle.

Klubmesterskaberne har ikke helt den samme tiltrækningskraft, og så alligevel ligger deltagerantallet på et nogenlunde konstant niveau i de forskellige mesterskaber dog med undtagelse af mix-doublen. Hertil var interessen for at deltage desværre for nedadgående. Det har så fået den konsekvens, at vi har sat mix-doublen på hold, i hvert fald indtil videre.

De øvrige mesterskaber havde i 2018 følgende deltagerantal:

Single: 25 spillere
Double: 12 hold dvs. 24 spillere
Triple: 10 hold dvs. 30 spillere

Vindere af single blev:
1. Rasmus
2. Morten
3. Mads

Vindere af double blev:
1. Mads og Morten
2. Daniel og Rasmus
3. Brødrene Serup, Henning og Niels

Vindere af triple blev:
1. Else, Grethe og Morten
2. Henning J, Jens-Åge og Peter
3. Mads, Morten og Rasmus

Stort tillykke til alle vinderne – og bid så mærke i, at guld- og sølv i triple ikke blev vundet af nogle af ”drengene”.

Åbne turneringer

Den første turnering jeg vil nævne, er Nordkyst Cup. Den bliver altid spillet ca. to uger før SLT går i gang og bruges primært som en testturnering for de nordsjællandske klubbers 1. hold. Hornbæk havde igen værtskabet, men på grund af den meget lange og ekstrem våde vinter, var vores baner absolut ikke anvendelige. Vi flyttede så i stedet turneringen indendørs til hallen i Gilleleje.

Vinder af Nordkyst Cup blev Hornbæks 1. hold efterfulgt af Lynge på 2. pladsen. Begge hold spillede sidste år i 1. division. Hornbæks 2. hold i DK-serien kom med som erstatning for det tidligere Tributor hold, det fik en fornem 3. plads foran Gribskovs 2. divisions hold.

Strandpetanque blev afviklet på ”lillestranden” i det mest fantastiske sommervejr. 14 hold á 6 spillere deltog i turneringen heriblandt to hold fra Helsingborg og et enkelt hold fra en lille lokal petanqueklub i Helsingør.

Vindere blev:
1. ”Bjørnebanden” fra Hornbæk
2. ”De sex blå” fra HPK2003
3. “The Bitch Boys” fra Hornbæk

Hornbæk Open, som er klubbens største turnering, havde sidste år deltagelse af 44 hold fra 17 forskellige klubber. Hornbæk var repræsenteret med 12 hold.

Vindere blev:
Kenneth og Peter, Hvidovre/Gribskov

Bedste Hornbæk hold blev Mads og Rasmus, de vandt meget overbevisende B cuppen.

Kommunemesterskabet blev for anden gang afviklet på Hornbæks baner denne gang med deltagelse af 13 hold, de kom fra klubberne Brohuset i Helsingør, HPK2003 og så selvfølgelig Hornbæk.

Vindere blev (alle fra Hornbæk):
1. Jonatan og Morten
2. Else og Jesper
3. Joe og Peter

DIF og DGI’s Foreningspulje

Sidste år blev der åbent op for en helt ny mulighed for at søge om støtte og tilskud til aktivitetsprojekter rundt om i landets mange idrætsforeninger.

DIF og DGI havde nemlig indgået et samarbejde omkring en fælles vision, der hedder ”Bevæg dig for livet”, og som går ud på at få flere danskere til at dyrke idræt i en forening.

Formålet med DIF og DGI’s Foreningspulje er at støtte og hjælpe foreningerne med målrettede udviklingsprojekter, hvor bl.a. indkøb af idrætsmaterialer eksisterer som en af de mange muligheder.

Hornbæk Petanque ansøgte om midler til indkøb af 15 sæt godkendte petanquekugler, som skulle bruges i forbindelse med et idrætsprojekt for elever fra Hornbæk Skole. Klubbens ansøgning blev godkendt, og vi fik bevilget et beløb på 9800 kr.

Skolernes motionsdag

Alle folkeskoler rundt om i landet afholder en idræts/ motionsdag hvert år i uge 41 på den sidste skoledag før efterårsferien.

Hornbæk Petanque var en af HIF’s fem underafdelinger, der deltog i motionsdagen, hvor vi havde hyret elitespilleren Daniel Presuti til at introducere sporten til skolens 6.-8. klasses elever.

Vi havde fået oplyst, at ca. 70 elever ville deltage i løbet af dagen. Der kom dog knap så mange, men de der mødte op, fik helt sikkert en fornøjelig dag med mange udfordringer og gode oplevelser.

Selvom mange af eleverne syntes, det var sjovt at spille petanque, så havde vi desværre ikke held med at rekruttere nogle af de unge mennesker til sporten. Et års gratis medlemskab var alligevel ikke så attraktivt.

Hornbæk Petanque regner med at være med igen til efteråret.

Baneanlægget

Mads og hans mange hjælpere sørger for, at vores baner altid er præsentable og i tiptop stand. Det sætter vi stor pris på, så mange tak for det.

Klubben råder nu over baner med tre forskellige typer underlag, idet der sidste år blev lagt sort stenmel på fem af de nye baner samt en ny bande, der adskiller de to banetyper.

For at lette arbejdet med at vedligeholde banerne og holde dem fri for ukrudt har klubben investeret i en gårdharve, der let kan kobles til vores havetraktor. Harven er i stand til at bortskære ukrudt og rive banerne i samme arbejdsgang.

Helsingør Kommune afslog sidste år at give os materialetilskud, så harven har vi selv betalt for.

Bestyrelsen

Bestyrelsen har siden sidste ordinære generalforsamling været samlet fem gange for at tilrettelægge og evaluere sæsonens mange arrangementer, men vi har også brugt tid på at brainstorme omkring nye ideer og projekter i fremtiden, herunder tænkelige muligheder for faciliteter til indendørs petanque.

Gitte har som den eneste ønsket at forlade bestyrelsen, som hun har været en del af siden 2006. Gitte er desværre ikke til stede i dag, da hun er på ferie, men vi fik da sagt pænt farvel til hende ved sidste bestyrelsesmøde, hvor hun også blev takket for sin indsats.

Dødsfald

I den forgangne sæson har vi desværre også måttet sige farvel til to dejlige mennesker. Arne Boel havde trods sin sygdom glædet sig til at blive en del af Hornbæk Petanque, men den glæde blev sørgeligt nok alt for kort for både ham og os, idet han gik bort efter blot fem måneders medlemskab.

Den anden person, vi har mistet, er Bob Emmonds. Bob elskede at spille petanque, og var der ikke andre på banerne, så trænede Bob også gerne alene for at optimere sit spil. Bob var et utrolig vellidt medlem af klubben og en altid behagelig makker at spille med. Bob har i årenes løb vundet indtil flere klubmesterskaber, og i 2008 blev han hædret med prisen som Årets Spiller.

Arne og Bob vil blive savnet. Æret være deres minde.

Afslutning

Jeg er ved at nå til vejs ende og vil som altid slutte min beretning med at takke alle medlemmer for deres vedholdende engagement på banerne og i klubben og især takke alle jer, der altid stiller sig til rådighed, uanset hvilke store eller små arbejdsopgaver det drejer sig om. Klubben ville aldrig være den samme uden jeres værdifulde hjælp.

Lars Leo, som er klubbens største sponsor, skal have stor tak for at stille sine dyre maskiner til rådighed, hver gang behovet er der. Lars Leo skal også have en ekstraordinær stor tak for den flotte donation af 25 sæt professionelle petanquekugler til klubben i forbindelse med skolernes motionsdag.

Jeg vil yderligere takke:

Alle holdlederne, der hver gang gør deres bedste for at sætte det mest optimale hold.

Jørgen, der har været træner for DK-serieholdet og regionalholdet.

Festudvalget, der igen igen leverede en sjov og uforglemmelig fest.

Tak til min bestyrelse for et godt og til tider også underholdende samarbejde. Tak til Hornbæk Idrætsforening med Peter Poulsen i spidsen for god sparring, – tak til Stig, der altid er til at få fat i og tak til Susanne Holst i klubhuset.

Til allersidst vil jeg blot nævne, at Hornbæk Petanque i 2018 havde registreret 85 medlemmer, det er 2 medlemmer mere i forhold til året før.

Det var ordene, tak skal I have.

Kirsten Madsen
Formand

Praktisk information

Klubben blev stiftet 31. august 1991
Bank: Nordea reg. nr. 2260 konto nr. 7555808318
CVR-nr. 33213085

Adresse
Carl Bødker Nielsens Vej 3
3100 Hornbæk

Bestyrelsen i Hornbæk Petanque

ANNONCE

ANNONCE